Saturday, December 31, 2011

on behalf

ade orang nak cari gaduh dengan aku...please jangan menyampuk bila aku tengah not in the mood with someone..ke suruh member ni..haiya...lu orang hah..biarlah aku nak luahkan apa pun..sukati aku la..pelik...yang tak penah-penah nak sibuk-sibuk dengan luahan aku jadi kepoci pulak..hey marah benor beta ni...aku tak mention sesape pun or kau terasa??? kalau terase biasenye memang salah..so what can i say..lagipun i happy u tak participate...=) hehehe saje je tu wat-wat tak suka kalau tak participate...hahaha

Friday, December 30, 2011

ampun

sorry to say this...
tired to hate someone..
i tried my best to not hate anyone..
but sorry friend..
i can avoid it anymore when i see you...
i just think that you do not deserve to do like that..
because i think you are not special at all
and not pretty even you pretend to be pretty and maybe a little bit "manja"...(feel like to vomit)
you just like to talk at the back if someone talk bad about you..
for me if you do not want that happen..
please..and please...say it and face it..
tenkiu...

Monday, November 14, 2011

The Saturday

Last Saturday, 12 November 2011.. Aku pulang ke negeri tempat aku menuntut ilmu yang memang da tak bole nak asing-asingkan lagi iaitu NEGERI MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH...so aku dengan gegurl aku with another kawan aku azwa pulang ke Melaka. Aku memang da rancang da dengan gegurl nak balik awal sebab keje aku tak jadi la kt rumah..aku jadi malas nak buat pape sebab environment rumah aku yang macam tongkang pecah!! seriusly menyampah gile tengok tapi aku tak pulak kemas sebab aku malas nak kemas..nanti aku kemas then bila aku balik lagi sekali mesti bersepah balik. OK I'M NOT BIBIK EXPRESS! Lagipun adik perempuan aku akan ambik kesempatan la..tolong jangan nak ngada-ngada ok..ko da besar so ko kena buat keje rumah..weyh muka cantik pun tapi tak reti buat keje rumah baik tak yah! buruk perangai! tension aku dengan ko ni la. aku diam je aritu sebab aku malas nak basuh kau..aku banyak keje lain lagi yang nak dibuat.

Ok leave pasal bengang-bengang ni..sebab tak nak aura negative mengganggu emosi aku di hari isnin ini. =)..back to the story..so around 12.30 tengahari baru gerak dari rumah aku..maaf ye kawan-kawan saya lambat siap sebab tak ade mood nak siap. tapi bagus jugak sebab sebelum tu hujan lebat yang amat. so sempat lagi makan durian kat rumah aku..pergh!! sedap gile kot..itu buah tangan dari ayah gegurl..huhuhu...tengs! and then dalam 2.30tengahari kitaorang sampai di tol ayer keroh and straight pegi ke MiTC which ade PC FAIR!!! wah first time aku pegi PC FAIR ni..sebab sebelum ni aku tak ade duit sangat and aku tak ade transport...ni pun nasib baik gegurl ade kete..bole la nak menumpang-numpang sikit..huhu..so aku excited sebenarnye tapi aku tak tunjukkan sangat la...sebab boboy kenala tunjuk macho kn...hahaha

Then pegi sane teman kan si gegurl beli laptop baru sebab laptop dia kena KENCING KUCING!!! EUUUWWWWWWWW.....aritu bantal and beg laptop yang kena KENCING TIKUS!! wekkkkk!!! =P jangan marah ek gegurl..boboy gurau-gurau jep...so bila teman tu ade jugak la cuci mata ni..da jadi rambang mata!!! BANYAK BETUL SELLERS YANG HENSEM-HENSEM!!! tergugat hati ni da...hahaha..opss ok ini bukan yang terjadi...haha BANYAK BETUL GADGET-GADGET + MURAH GILE + DPT FREE GIFT lak tuh...haish...time tu la tak de duit kan...sabo jela...tapi macam rugi lak tak bila ape-ape...so beli la headphone since headphone aku da rosak setahun setengah yang lepas...lama kn?? tapi itu pun berhutang lagi dengan miss Azwa..dia banker bergerak aku..huhu

tepat 5.30 petang kitaorang pun betulkan balik tujuan kitaorang iaitu balik rumah sewa! yeah da nampak da bangunan UiTM Kampus Bandaraya Melaka tu..and tiba-tiba teringat assigment-assigment yang melambak gile..merungut kejap dengan cik Azwa since kitaorang 1 kelas. da sampai umah aku pun buat la apa-apa yang patut include mandi sebab aku da pening gile and take a nap...pastu maghrib pun bangun and keluar untuk pergi KAROK!!!!!!!!!! yeah kami sangat tension so kami decide untuk pegi KAROK...so pegi ke JUSCO...then masuk MY BOX..bantai 24 lagu for RM20..4 lagu free. sangat release tension..macam-macam jenis lagu kitaorang nyanyi..DANGDUT, BALADA, DUET, DISCO, ROCK KAPAK yang always by me!! hahaha...nyanyi sampai suara serak! ok LAPAR! then pegi makan kat kedai febret iaitu Restoran Ledang.

Malangnya da tak de promotion set yang biase aku makan tu so agak mahal la sikit tapi sebenarnya standard price cuma da terbiase dengan harge promotion set. memang banyak la makanan yang kitaorang order tu...sambil tu kitaorang borak-borak...banyak benda yang kelakar..habis semua topic masuk..sama ade sengaja ataupun tak..ouh lupa lak..watak tambah..time pegi KAROK tu kitaorang ajak sorang lagi membe kitaorang iaitu CIK DON...and dekat nak pukul 1 pagi jugak la kitaoramg baru balik rumah...penat sangat...then tengok movie sikit pastu tak larat and terus tido sebab nak pegi jogging pagi-pagi esok...(kononnye....kuak lentang atas katil)


Ramahnyeeeeeeeeeeeeeee

ape itu ramah???

ape itu menyibuk??

this two question make me confius...argh..sigh~~~
why you always "menyibuk" to my current activities..make me feel uncomfortable and boring at you! and maybe want put a pail of water into you ears...hahaha padan muka..puas hati..bende yang paling orang tak berapa suka bila adenye air di telinge even just one drop. hm nasib aku kena tahan untuk 2-3 tahun or mungkin jugak 4, 5, 6, 7, 8 and .............. hurm do not. i know that everybody do not perfect but please..and please..and please do not be jerk!

Thursday, October 27, 2011

kaler kaler

pudar

hope something will be change and more confident towards you and i hope something from you. seriously talk. nothing much. just your commitment.

terngidam

Terngidam nak pegi vacation kat genting tu with somebody.. siapakah orang yang istimewa tu??? ops kepada anda, ye anda! anda yang membace please jangan buat spekulasi ok...untuk menebak or meneka siapakah gerangan orang itu.. dan pastinye bukan orang yang membaca entry ini, ya tidak sama sekali awak juga. =) that's all.

p/s: mahu pergi sangat dengan awak. just for friend nothing more.

Sunday, August 21, 2011

S.I.F.A.T

NEVER believe in 3 people : 1) Sagittarius 
                                                    2) Aries 
                                                    3) Pisces. 
They are the most selfish and mean.
NEVER lose 3 people :          1) Taurus
                                                   2) Cancer 
                                                   3) Capricorn. 
They are the mostsincere and true lovers.
NEVER leave 3 people :       1) Virgo 
                                                  2) Libra 
                                                  3) Scorpio. 
They can keep secrets, friendship , and they can see your tears.
NEVER reject 3people :      1) Leo 
                                                 2) Gemini
                                                 3) Aquarius.
They are true, honest friends. :)
What's your sign?

Friday, August 19, 2011

Aku, dia & Gaun Pengantin..tak sabarnyeeewwww

 siri yang aku sentiase tunggu...huhuhu



hehehe kalau ade sesape yang murah hati...belikan la...pleaseeeee...kalau nak beli kasi tau awal-awal ek???huhuhu


Semenanjung RM15.50
Sabah Serawak RM17.50

"Selamat pagi Cikgu Zaza!" Wah, bahagianya menjadi cikgu!
Tetapi yang tidak seronoknya apabila murid-murid juga pandai mengkritik! “Mengapa muka cikgu nampak bulat seperti glob di sudut geografi?”
Kisah Zaza dilamar oleh Fariz heboh di sekolah. Musuh tradisi Zaza, Maliz dan Asyikin berasap kepala mendengar khabar itu. "Zaza tidak sesuai untuk Fariz! Gadis gempal tidak boleh bersama jejaka terhangat." Itu kata Maliz dan Asyikin. Zaza semakin berserabut, namun sempat berangan-angan.
Mahu gaun pengantin beropol-ropol ataupun yang kainnya berekor panjang seperti duyung? Oh, mahu berbaju kurung songket bunga tabur sahaja atau memakai gaun? Tetapi badan perlu kurus dahulu! Oh, peningnya!
Bertambah ribut apabila Maliz dan Asyikin 24 jam sehari dan 7 hari seminggu mengekorinya. Ada-ada sahaja dua sahabat ini merancang misi sulit. Haih!

Saturday, August 13, 2011

Air kencing anjing hitam

        
apa kena mengena dengan air 3 layer tea ni???
 

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as.

   Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.”

      Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.

       Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam.

     Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.

        Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.

      Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat.  
Tak gamak ‘ kan ?

      Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik.

        Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra ‘ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as.

        Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”… Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu” Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraka Mizan kelak.




ps: sumber www.wazy84.com

Tuesday, August 9, 2011

HaPPy Be$$$daY to my Clo$$e Fren

As I observe your birthday now,
Your rainbow cake and gifts don't matter much.
These common things aren't really you,
Ribbons, paper hats and such.
I appreciate a person who
Brings happiness to everyone,
Someone who gives more than she gets,
And fills our lives with joy and fun.
So Happy Birthday FARAHIN, and many more!
I hope you make it to a hundred and two,
Because I cannot even dream
What life would be like without you.
Thank for accepting me as your friend!!
-hm xdpt nk bg real2 punye kn since jauh so kt sini jela ek-
berjiwang pulak en..tapi itula yang aku nak ucapkan..hahaha..ape pun berkawan dengan adelah satu penghargaan bagi aku..aku tau aku tak sempurna sebagai seorang kawan since kita selalu lain pandangan, taste yang selalu bercanggah tapi dengan bende ni semue aku dan ko masih berkawan..tengs bagi aku duduk dengan ko dulu time praktikal, bagi kenal family ko, n family ko pun da anggap aku sebahagian dari family ko..n most important tengs bagi aku "tidur" dengan ko..hahaha =P


-besday gurl-




aku rase da lame kita tak baling bola boling kat muke orang..ngee~~~

hurm cari punye cari xde pulak gambarnye..

pape pun HAPPY BIRTHDAY FARAHIN..
hidup ini hanyala perhiasan dan sebaik-baik hiasan adalah wanita solehah..=)

- hadiah tahun lepas-
p/s: actually aku ade lagu untuk ko tapi aku tak dapat nak upload sebab aku da tersalah formatkan benda tu..

Saturday, August 6, 2011

Alim tapi macam harrrrrrrrr

hm aku pun tak tau la..nak kutuk orang lebih-lebih aku sendiri pun bukannya baik pun kan..hm itu aku mengaku...memang aku ni banyak kelemahan..paling aku lemah bab agama..even aku bertudung tak bermakna aku alim..banyak bende lagi yang aku tak buat yang dituntut oleh agama..

hm aku pun tak paham sesetengah pendapat orang yang alim ni..adela kate haram kapel ni..tapi pada aku tak ade ape sangat la perkataan kapel tu..sebab pada hakikat kita hanye seorang kawan..sebab tak ade ikatan yang sah..yela macam kita kawan dengan kawan-kawan lelaki yang lain..so word KAPEL tu tak wujud sebenarnye so aku rase tak perlula nak berlagak alim so ko tak bole nak ade kapel-kapel ni..yup i know ko lebih alim dari aku..aku tak nafikan..tapi aku rase orang-orang camni tak perlula asyik nak gunekan agama untuk mematikan sesuatu perkare..kalau rase da tak ade idea yang lebih bernas, diam kan lebih baik..=) 

hurm...manusia-manusia..sungguhla engkau pelbagai perangai...aku tak kate aku perfect tapi entahla..bagi aku, kadang-kadang kalau kita mengalah pada bende yang salah takpe kot..turunkanla ego tu sikit..yela kadang-kadang gurau je kot..tapi hati aku membara la pulak. aku rasa cam nk cili-cili je jari ko tu since ko yang menaipkan..

hm tula dulu berlagak sangat..da dapat ni la..habis semua kawan aku ko nak kebas..cuba pikir dulu sebelum kebas kawan orang..bukan la aku nak mengongkong kawan tapi at least hormat la aku sebagai kawan kepada kawan aku..bukan aku tak nak bagi pun..at least tanye la dulu..kita ni orang Malaysia..ade budi bahasenye..kate alim tutup segale bagai tapi kalau akhlak tak bagus tak bole jugak beb..

hurm napela aku satu universiti lagi dengan ko..da lame sebenarnye aku tak suke ko..hahaha aku memang plastic!! memang selame ni depan ko aku baik kononnye aku ok je dengan ko..tapi bukan aku je yang tak suke ko..ramai je lagi tak suke dengan ko..sayangnye la ko ni..kalau mulut ko tu jage sikit sesuai dengan peribadi ko mesti orang suke kawan dengan ko..

p/s: aku bukan ape la..aku tau ape ko da buat sepanjang ko belajar..bak kate ko la Allah tu maha KUASA..ingatla segala perbuatan kita pasti ade balasannye..walaupun ko dapat markah bagus tapi berkat ke?? hurm ko pikirla sendiri ek..aku tak mampu nak menetapkannye..aku mampu persoalkan je..

Thursday, August 4, 2011

I do

-empty-
Assalamualaikum and hi, setelah lama tak update blog ni so aku rase aku ade mood untuk meluahkan sesuatu. Sesuatu yang aku tak pasti perasaan aku sendiri..mungkin ini semua berlaku faktor  umur aku yang semakin mematangkan diri ini..=) Aku seperti manusia yang biase, aku juga mempunyai perasaan cinta..yang pertame mestilah cinta pada pencipta aku iaitu Allah..kemudian keluarge dan aku juga cinta kepada seorang lelaki. Aku tak tau la nape lately ni macam-macam yang aku fikirkan pasal hubungan aku dan si dia..da lame kami berkawan..ade mase kami gembira dan ade masenye kami tidak gembira..wah ape ayat aku ni skema nak mampos!(lempang pelan-pelan keyh) hehehe

-I'm totally feel what this panda feel-
hurm ape yang aku pasti, aku akan fikir sebaik mungkin dan tidak terlalu ambik berat sehinggakan diri aku sendiri naik pening pikir. Aku akan buang segale syak wasangka dan kalau betul pun ade orang ketiga aku akan cube tidak memberontak malah cube menerima dengan sebaik mungkin.. aku akan terime ape jua yang telah ditetapkan olehnye..tapi sesungguhnye aku bersyukur kerana dapat merasa seorang lelaki sayang pada aku. tak semua orang berpeluang dicintai. so ape kene mengene dengan tajuk aku??

I do love you
I do miss you
I do want to be yours

p/s: I just saw her name in your laptop
okay bye..-emptiness-

Tuesday, August 2, 2011

empty mind

hurm aku pun tak tau la nak pikir ape? kecewe? bengang? give up? or ape-ape jela..yang penting aku ade sikit rase down..hurm aku tak tau nape aku rase diri aku semakin berubah dan aku jugak kurang pasti adekah aku berubah ke arah kebaikan ataupun ke arah keburukan..aku sangat konfius dengan diri aku pada waktu ketika ini..ape yang harus aku lakukan? Ya Allah kau berilah aku pertunjuk..berikan la aku jalan yang telah engkau tetapkan kepada aku sejak azali lagi..kau bimbingla aku ke arah jalan itu...

first day aku puasa rasa lapar membuak-buak time pukul 7.15 petang..da nak buka sangat..so untuk mengelakkan rase lapar yang amat tinggi so aku decide nak tengok boyfriend aku..hehehe..I'm in love..hehehe..kalau la boleh..da lame da aku kaut..hehehe sape tak nak kan..boyfriend yang sangat romantik walaupun penuh ego..membuat kita tak bosan even bergaduh...dalam bergaduh ade yang mencuit hati ni..lantas mengelakkan merajok yang berpanjang yang kadang-kadang make it worst! hurm~~ aku tak mahu mengeluh tapi apekan daya aku hanye seorang manusia yang tidak sempurna tetapi cube mencari kesempurnaan itu..sekian

Thursday, July 28, 2011

Bakar Nasi Lemak

Bakar Nasi Lemak agak-agak sedap tak?? hehehehe......hm tapi ini cerita bukan pasal bakar nasi lemak tapi bakar lemak yang da tepu dari zaman kecik-kecik lagi yang duk tibai semua makanan dan makan sampai tak ade untuk hari esok..sebab tula badan dipam-pam..hahaha..mungkin jugak faktor senang gemuk..tapi tula..orang yang kerempeng nak gemuk tapi orang gemuk nak kerempeng..macam biase manusia selalu tak bersyukur..tapi rasenya better la kita ke arah jage kesihatan..kalau gemuk tapi tak sihat pun tak bagus..kalau kurus tapi lemah pun tak bagus..=) tapi skang ni aku nak share 1 tips nak bakar lemak..so senang je..It seems that people can't get enough of weight loss and fat burning tips. Good fat loss tips based on successful experience of other people are great, but only if you apply them. Try to apply at least one of the following tips:


Need to drink cold water or plain water.This is also known as "hydrotherapy" and is a very efficient method that significantly contributes to fat burning and weight loss. Do the following:

  1. When you wake up in the morning, drink 32 ounces of very cold water on an empty stomach.
  2. Wait at least 30 minutes before you eat breakfast.

Now, what is the secret behind this tips? Simple. The cold water will force your body to raise its core temperature and thus stimulate your metabolism. Perform cardio workout but in intervals


***huhuhu..tips tambahan min 2liter setiap hari ok..kalau dapat minum air kosong lg banyak lagi la bagus...uhuks 

***senangkan??? tak susah mane pun..so kurangkan minum air manis-manis ye kawan-kawan..walaupun anda tidak gemuk tapi anda mungkin jugak akan kena penyakit kencing manis..! beware..=)

LETS COUNT!!

tengah-tengah diet ni selalu sangat cari info kat internet ni..hahaha yela satu untuk pembakar semangat dan dapatkan info yang sebanyak mungkin dari pengalaman-pengalaman orang..yela setiap orang berbeza carenye..dan bergantung jugak dengan lifestyle masing-masing..ni la hobi aku sekarang..at least aku ade keje dan ade target..dari aku tak buat pape and feel alone kat umah ni lebih baik aku busy kan diri aku ni hah..so here some calculation about food! =)

Calorie Counting Chart

Fat Based Spreads

Calories

Fat Grams

Butter, 1 tsp 36 4.1
Butter, Whipped, 1 tsp 27 3.1
Margarine, 1 tsp 34 3.8

Oils - 1 Tbl



Coconut Oil 120 13.6
Corn Oil 120 13.6
Crisco 106 12
Olive Oil 119 13.5
Palm 120 13.6
Peanut 119 13.5
Safflower 120 13.6
Sesame 120 13.6
Soybean 120 13.6
Sunflower 120 13.6

Candy

Calories

Fat Grams

Almond Joy, 1 oz 136 2.3
Baby Ruth, 2 oz bar 260 12
Baking Chocolate, 1 oz 143 15
Cadbury, 1 oz 151 8.2
Candy Corn, 1/4 cup 182 1
Caramel, 1 piece 20 .5
Chocolate kisses, 9 pieces 222 12.5
Chocolate Coated Peanuts, 14 pieces 160 9
Chocolate Fudge, 1" cube 84 .3
Chocolate bar, 1 oz 147 9.2
Chocolate Syrup, 1 tbl 46 .5
Citron, 1 oz 89 .1
Cotton Candy - 1 small cone 100 0
German Sweet Chocolate, 1 oz 141 9.4
Hard Candy, 1 oz 109 .3
Hershey's Milk Chocolate bar, 1.65 oz 254 14.5
Jelly Beans, 1 oz 104 .1
Marshmallow, 1 large 19 0
Mounds, 1 oz 135 7
Peanut Brittle, 1 oz 119 2.6
Peppermint Pattie, 1 oz 120 3.2
Planter's Peanut bar, 1.6 oz 240 14
Semi-Sweet chocolate, 1 oz 144 10.1
Special Dark, 1.45 oz 221 12.4
Strawberry Licorice, 1 oz 100 1.0

Snacks (1 oz unless noted)

Calories

Fat Grams

Banana Chips 147 10
Bugles 145 7.5
Cheese Ball Puffs 160 10
Chex Party Mix, 2/3 cup 121 5
Corn Chips 155 9.5
Corn Nuts 125 4
Plain Granola Bar, Hard 135 5.5
Peanut Granola Bar, Hard 137 6.2
Chocolate Chip Granola Bar, Soft 120 5
Raisin Granola Bar, Soft 128 5.3
Air Popped Popcorn, 1 cup 30 .3
Popcorn w/Caramel & peanuts 114 2.3
Popcorn w/caramel 122 3.7
Popcorn, cheese flavored 149 9.5
Popcorn, microwave w/butter, 3 cups 192 11.5
Pork Rinds 155 9
Potato chips 155 10
Pretzels 108 1
Pringles, plain 170 13
Rice Cake-brown rice, multigrain, one cake 35 .3
Rice Cake-brown rice, plain, one cake 35 .3
Rice Cake Sesame Sticks, 1 oz 153 1.5
Plain tortilla chips 145 7.5
Trail mix w/chocolate chips 137 9
Trail Mix, regular 130 8.5
Trail Mix, tropical blend 115 5
Fruit Roll-up, one rollup 50 .5  

for AIN SSB

Assalamualaikum and good day..hahhhhhhhhhh mesti ko terkejutkan title aku ni??? hahaha meh sini aku nak pekenakan ko...aku da buat khas entry tu hang..La ni hang pi ambik pensel dengan kertas..pastu ambik resipi ni..then buat ok??? tak ade alasan ye Miss A in The House, Yo!!..=P so apakah yang harus ko masak??? jeng jeng jeng.......................my febret pencuci mulut!!!! jangan dok peace2...hahaha aku curik gambar ko..halal kan ye...=P

hehehe gambar curik! tapi damnly miss u a lot!

Blueberry cheese TART.

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum 
  •  
  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

 

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

Friday, July 22, 2011

ayu..aku mintak maaf tak dapat tunaikan hasrat ko..

Ayu..aku rindu kat ko..tapi aku tak boleh nak buat ape untuk jumpe dengan ko..aku tak ade kereta..kalau aku ade mesti aku da curik-curik pergi seremban tu even bapak aku tak bagi pun...aku tau dari dulu lagi ko nak sangat kuar dengan kita berempat, aku, ko, kak ati dan ein..having fun semua..banyak kali ko tanye aku..even kak ati tanye aku ajak kuar pun tak la banyak kali..aku mintak maaf weyh...aku tak sangka pemergian ko cepat sangat..aku ingat kita bole je jumpe suatu hari nanti dan bergelak ketawa macam dulu...walaupun bukan waktu terdekat macam ni...memang betul kita akan jumpe gak tapi bukan aku tak nak ko "tido" aku nak ko bercakap dengan aku..aku tau itu mustahil..sekali lagi aku mintak maaf..aku bukan bagi alasan untuk tak jumpe ko tapi memang betul tempat aku ni susah nak ade transport..maaf weyh..aku ingat lagi ko ajak tengok cerita OMBAK RINDU yang kita pun tak pasti bila kuarnye.hm ayu..aku tau Allah lebih sayang ko..aku tau ade hikmahnya tapi aku rindu ko..walaupun perkenalan kita sekejap je..tapi aku hargai ko sebagai sahabat aku..banyak yang ko da tolong aku..terima kasih..Aku doakan ko dijauhkan dari azab kubur...dan ditempatkan dengan orang-orang yang beriman...SELAMAT TINGGAL AYU...=(

Ayu, aku takkan lupa kan kenangan kita..=)
Tengs sebab jadi kawan aku..=)




p/s: tengok kitaorang pakai baju theme same kn?? sebab gamba ni diambil waktu kitaorang wat majlis perpisahan dengan teruna sebelah aku tu....dear readers...aku mohon sedekahkan pahala bacaan al-fatihah kepada Nur Ayuni....

Monday, July 18, 2011

THE RESOLUTION

Dear myself,
It is TIME to RESOLVE,
You have too,
No more say NO, NEXT, LATER ON or many more..
 
Myself,
You just 21 years old..
Can you be mature and think about for your on good????
DON'T QUICKLY GIVE UP!
PLEASE!!! I beg you...yes..you, myself!
 
Myself,
I just want to remind you Billion timessssss
That, there is always opportunity for you!!
Set your mind please..Try get the goal!!!
THINK!! Hard NOW...will be EASY later on!! 
 
 

OUH I'M not your past, present or maybe future..=(

da lame jugak tak entry untuk blog ni..kenapa ek??? hahaha..sebab aku malas nak update la... banyak story morry tapi lately ni bz pikir pasal umah sewa or hostel. based on second last entry yang mane follow my blog mesti da tau yang saya diberi peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat degree di Kampus Bandaraya Melaka(KBM) tu hah..so the problems is rumah sewa or hostel??? Tarikh daftar pun aku tak tau. have some friend call HEP KBM pun tak boleh nak bagi jawapan yang kukuh.hurm~~~

Biarlah pasal tak sure or tak confirm ni..malas nak pikir buat mase ni.. Aku seperti biase bila tak boleh nak tido ni aku akan singgah ke blog yang update, walaupun certain entry aku tak berapa nak suke or orang yang aku follow tu aku tak berapa suke tapi aku bace jugak. sebab ape??? sebab orang ayng aku suke dia update blog tak update..cume antare aku cepat or tak cepat tutup je. hehehe sori ye..aku pun tak paksa korang yang follow ni bace semua entry aku..

Sooooo..... ~OUH I'M NOT YOUR PAST, PRESENT OR MAYBE FUTURE~ Sentap..bagai ditoreh-toreh dengan pisau yang banyak gerigi..disiat-siat berkali-kali sampai semua isi terkeluar, terburai dan tak boleh nak masukkan balik then jahit! hm tak sakit kan?? =.=" ok maybe those yang pernah kenal aku, tak kisah la bertahun, bulan, minggu, hari, jam, minit even sesaat mesti ingat wah budak ni peramah...=) selesa borak dengan dia..happy je..pandai bawak diri.. or maybe yang da agak boleh kenal aku ni macam mane mungkin bole tau bila aku betul-betul sedih.

Hidup mengajar aku banyak perkare...antaranya ialah KAWAN..so ape KAWAN pada korang?? aku da jumpe macam-macam jenis kawan..susah betul nak cari kawan yang betul-betul true fren..biasenye yang bole dibuat true fren untuk aku adelah KAWAN yang telah dibuang KAWAN yang lain..so aku ni pengutip ke?? hurm pengutip pun pengutip la..so tak apela..tak payah nak memilih sangat la kirei..ko tu bukan cantek mane pun nak pilih kawan-kawan...lagi-lagi yang hot, pandai, and cantik. so itula aku ingatkan pada diri aku setiap kali aku kecewe dengan kawan-kawan sekeliling..nak buat macam mane..manusia..tak ade yang PERFECT..!

okay aku sedeyh bila KAWAN yang aku rase aku boleh percaye tiba-tiba tak rase ape yang aku rase..OUH KAU BERTEPUK SEBELAH TANGAN KE??? ouh malunyeeee..ok tak pela..aku da biase..since sekolah rendah lagi..aku ni GEMOK, TAK PANDAI and HUDUH..so sedar la weyh..ok..ok...AKU SEDAR LA NI...aku ingat ni la peluangnye untuk rase same-same..get together sebab sebelum ni ade je yang nak pisahkan..aku tak mintak lebih just want to get together..tu je..sekali pun jadi la..sebab aku nak jadikan memori yang paling indah dalam hidup aku..tapi kalau tak suke cakap la..jangan mengelak..tolong la..mungkin aku ni cepat sangat terase tapi aku tak bole tipu diri aku..YES MEMANG  AKU TERASE..maafkan aku...

Wednesday, July 6, 2011

Sorry dear friend

Sooorrryyy and sooorrryyy and sooorrryyy
I can't help you
Need a time
It happen, no one can fix it back
Just learn from it
Hope tomorrow will be better
I pray the best for you
and I will always be your friend

Melaka pun Melaka lah


front UiTM Kampus Bandaraya Melaka


Kolej Tun Mamat
okay I just got the offer for my further study which is in UiTM Cawangan Kampus Bandar Raya Melaka for Bachelor in Finance. Hurm Finance??? yup..okay I really apply that course because I don't want to further in Accounting! Not anymore...hahaha..but UiTM Melaka?? errr why Melaka again???? so boring..need the new environment okay..! even though different campus but still in Melaka..ouh NOOOOOOO maybe I was destined to create history at historic sites =D..But I don't have a choice to choose the place, they placed me..so I just have to accept it. And last night I just accept the offer..so now need to be prepared all the needs..hope everything will be okay.=) pray for me..A little bit pictures that I stole from someone blogspot..sorry ya! There are many things that have to think! Transport, residence, class, friends and many more...I feel I'm stuck of to solve all the problems..everyday have to think...that's why I have more gray hair..ahaksss! I just don't want to think anymore and let it be okay..but isn't will be okay??? hurm~~~~ think again.....

Monday, July 4, 2011

Peneroka dah maju - Felda Gedangsa

lokasi: sempadan selangor dan perak

Hari semalam(ahad 3 Julai 2011) aku telah menjadi anak mithali..hehee mithali ke???hurm ntahla... tapi hari tersebut aku ikut abah pergi ke Felda Gedangsa..rasanya tak ramai yang tahu tempat ni..lagi lagi budak zaman aku ni hah..yang dia tau pavillion, mid valley, alamanda, summit, sunway piramid, wangsa walk, mines, mahkota parade, dataran pahlawan, komtar, jusco, giant, tesco, mydin n sooooooo onnn..tapi ade tak kat yang aku list tu FELDA??? tak ade kan?? mungkin sesetengahnya tahu sebab mungkin mereka ni memang asal situ, tak pun tok nenek dia menetap di felda.. so ape yang ade kat felda ni??? 

Felda ni ade banyak tanah yang diusahakan oleh pemilik-pemilik tanah aka peneroka...so sesipa yang minat bercucuk tanam ni bola jadi peneroka..aku malas nak cerita panjang-panjang tapi bole klik sini (wikipedia) atau pun klik sini ( web felda) majukan? siap ade web da skang!=)

jumpa jugak...
senangla jugak nak mencari pintu ini..




Ade benda yang aku tak suka pasal felda ni..sori ek sape yang terbaca ataupun memang saja nak baca. biarlah menjadi rahsia family aku..cume berdesing je bila sebut-sebut felda ni..tapi aku pulak kena jejakkan kaki kat felda tu..hurm~~ pasrah dan redha..mungkin ketentuanNYA...so nila pintu gerbangnya..


So hari itu adelah HARI ULANG TAHUN FELDA GEDANGSA yang ke.....hihihi aku tak tau..tak pay attention sebab niat aku hanya la teman bapak aku and tolong mane-mane yang patut untuk promote Unit Trust dalam MAAKL funds. so ade interested? hehe sempat promote lak..ramai jugak la yang berminat tapi more to invest in cash...kita ade dua method to invest which is cash or epf. so peneroka tak ada epf cume ade cash yang banyak...kechingkechingkeching...$$$$....so dr simpan kt bank which dapat 1% paling banyak baik invest which is MAAKL target return dalam 8% to 15%..ni based on history for 10 years..majlis tu diadakan di perkarangan Masjid Gedangsa..

gambar dari encik google..tak sempat nak ambik gamba, lagipun ade orang da ambik gamba saye..hehhehehe


so nila serba sedikit pasal Felda Gedangsa =)

Saturday, July 2, 2011

I WANT IT NOW!!!!!!



SAMSUNG P1000 Galaxy Tab 16GB Wifi and 3G



survey price dalam RM1398 dekat Jalan Bukit Bintang


tak tau la kat tempat lain ade lagi murah ke tak...try propose kat ibu aku which is not my mum but my mum's sister..try bodek-bodek kat dia..
hopefully dapat laaaaaa nak sgt..!
bu, bole la...pleaseeeeeeeeee
adiah dapat 3 pointer untuk diploma,
adiah besday gurl
&
adiah dapat sambung degree..=)

kalau tak dapat gak, nak try bodek nenek aku..
hahahahahahahahaha
=)